5 stycznia odbyła się pierwsza w 2023 roku prelekcja dla słuchaczy Łukowskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku.
Wykład pt.: „Żywność, a leki” przeprowadziła Pani Małgorzata Przeździak – Kierownik szkolenia praktycznego naszej szkoły. Tematyka spotkania dotyczyła problematyki interakcji żywności z lekarstwami oraz wzbudzeniu świadomości poruszanych zagadnień, które są niezbędnymi warunkami skuteczności i bezpieczeństwa terapii.
W wykładzie uwzględniono m.in. ogólne zasady przechowywania leków, wytyczne podawania lekarstw przez przewód pokarmowy i ich związek ze składnikami pożywienia. Przedstawione zostały przykłady wpływu posiłków na wchłanianie leków, wpływu leków na stan odżywienia w podziale na mechanizmy działania, interakcji leków z alkoholem, a także wpływu leków na modulacje łaknienia. Pani Kierownik wyjaśniła czym popijać leki, aby nie zniwelować ich działania.
W podsumowaniu zaproponowana została wyszukiwarka internetowa, umożliwiająca sprawdzenie interakcji przyjmowanych leków.
Wykład został wzbogacony prezentacją multimedialną oraz materiałami edukacyjnymi dla uczestników.
Wiele obocznych tematów, wynikających z rozmowy będzie kontynuowanych podczas kolejnych spotkań, dedykowanym ŁUTW.
Relacja na stronie Łukowskiego Ośrodka Kultury:
https://www.lok.lukow.pl/artykul/3890,spotkanie-dla-lutw-zywnosc-a-leki